MRG (Bilinen Adı İle EMAR) Nedir?

MRG, 1980 yılında sağlık için kullanılmaya başlandı. Vücudun herhangi bir bölgesinin kesitsel olarak görüntülenmesini sağlar. MRG cihazı dev bir mıknatıstan oluşmaktadır. Çalışma prensibi güçlü manyetik dalgaların insan hücrelerindeki hidrojen atomunun uyarılıp aktif hale gelmesine görüntülenmesi istenen bölgeye radyo frekans dalgaları verilip, alınan yanıtın bir anten aracılığı ile toplanıp bir bilgisayar aracılığıyla 3 boyutlu görüntü şeklinde işlenmesidir. Farklı vücut bölgelerindeki ve hasta doku üzerindeki hidrojen yoğunlu nedeniyle karakteristik görüntü elde edilmesini sağlar.

Mrg’ye İhtiyacım Var Mı? 

Boyun, bel veya sinir kökü ile ilgili bir ağrıyla başvurduğunuz sağlık merkezinde, bu ağrıların ileride daha ciddi sorunlara yol açıp açmayacağı değerlendirilecektir. Ağrının süresi önemli bir faktördür. Eğer ağrı süresi 6-7 haftayı buluyo ve uzuvlara uyuşukluk ve güçsüzlüklerde başlamışsa tedavi planının belirlenmesinde MRG’nin yeri kaçınılmazdır.

Hangi Omurga Hastalıkları Ve Problemleri İçin Mrg Kullanılabilir?

Genellikle bel boyun ağrılarının en sık nedeni, dejenerasyon veya disk fıtıklaşmalarıdır. Bilimsel araştırmalar da göstermiştir ki MRG, omur, omurga kanalı veya disk için güçlü bir bilgi sağlar. Bu yüzden detaylı bir hekim muayenesinden sonra hekim tarafından gerekli görülürse bu bölgenin MRG ile taranması kaçınılmazdır. Gerekli görülürse kullanıldığı hastalıklar ana başlıkları ile; . Disk fıtıklaşması (bel ve boyun fıtıkları) . Lomber dar kanal (belde daralma, kireçlenme) . Omurga kırıkları . Omurga ve disk enfeksiyonu . Omurga veya omurilik tümörleri

Mrg Makinesi Nasıl Çalışır? 
MRG çekim süresi, genellikle incelenecek bölüme göre genellikle 10-30 dakika arasında değişebilmektedir. Çekim sırasında hareketsiz kalmayı gerektirmesinin dışında genellikle bir zorluğu yoktur. Fakat ciddi ağrısı olan, klostrofobisi (kapalı alan korkusu) olan, ileri derecede zeka problemi olan ve çocuk hasta grubu için sıkıntılı bir tetkiktir. Teknolojik olarak geliştirilen ve en çok kullanılan MRG’ler, kapalı ince uzun bir tüp içerisine hastanın sırt üstü uzandığı bir platformun girdiği makinelerdir. Uzanılan bu platform aşırı şişman hastalar, çocuklar ve klostrofobisi olanlar için dezavantajdır. Cihazın çalışması sırasında belirgin bir gürültü ortaya çıkar. Fakat günümüzde açık MRG diye nitelendirilen dar bir tüp içerisine uzanan bir masa ile bu dezavantajlar giderilmiştir. Fakat bu makinelerin de sağladığı manyetik gücün az olması nedeniyle kaliteli görüntü alınımında yetersizlik olabilir.

Mrg Cihazına Nasıl Hazırlanmalıyım? 
MRG için aslında çok sıkı bir hazırlığa gerek yoktur. Tek önemsenmesi gereken beklide eğer kontrastlı yani ilaçlı bir çekim yapılacaksa tetkik öncesi aç kalınmalı ya da ağır bir yemek yenmemelidir. Rahat kıyafet giyinmeli, kıyafet üstünde metal olmasından kaçınılmalıdır. Ceplerimizdeki metal eşyalar, üzerimizdeki ziynet eşyaları gibi metal objeler (küpe, bileklik, kolye vb.) manyetik alandan zarar görecek banka kartları, saat, cep telefonu gibi eşyaları tetkik esnasında yanımıza almamalıyız.

Tetkik Öncesi Bildirilmesi Gerekli Durumlar Nelerdir?

  •  Daha önce herhangi bir metalik cisimle yaralandınız mı? (kurşun, saçma, demir çapakları..)
  •  Böbrek hastalığı, astım veya alerjik solunum yolu hastalığınız var mı?
  •  İlaç alerjiniz var mı?

Mrg’ye Kimler Girmemeli?
Kalp pili, kardiyovertör defıbrilatör, eletronik implant veya aygıt, manyetik olarak aktive edilen implant veya aygıt, nörostimulatör veya spinal kanal sitimülatörü, kohlear veya işitme cihazı, takma diş-damak, gözde metalik yabancı cisim, insülin veya infizyon pompası, herhangi tip protez veya implant, yapay veya prostetik kalça, yapay kalp kapağı, sitent gibi vücudunda metalleri olan, klostrofobisi olan,gebeliğin ilk 3 ayında olanlar MR tetkiki yapılmamalıdır. Omurga cerrahisinde kullanılan titanyum implant veya gereçler, MRG ile uyumludur. Bu hastalarda MRG çekiminde sakınca yoktur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.erkangurgen.com/wp-content/uploads/2022/12/Erkan-Gurgen-Brand-Logo-Black-640x181.png

Tüm Hakları Saklıdır 2022. Desing By Altechin