Spinal Schwannoma

Spinal Schawonnama nedir?

Omurilik tümörleri içinde menengiom denen omurilik zarından kaynaklı iyi huylutümörlerle birlikte en sık gördüğümüz tümörlerdir. Bu tümörlere nörom ve nörinom da denmektedir. Kafada ve vücudun herhangi bir yerindeki sinir kılıflarından köken alır.

Hangi yaşlarda görülür?

Sıklıkla orta yaş (35-65) nüfusunda, erkek ve kadında eşit sıklıkta görülür.

Hangi şikayetler ile doktora başvurulur?

Hastalarımızın başvuru sırasında en sık tarif ettiği şikayet ağrıdır. Bununla birlikte güçsüzlük, uyuşma, karıncalana ve dengesizlik sıklıkla ifade edilen diğer şikayetlerdir. Bu şikayetlerin süresi birkaç ay olabileceği gibi bazen yıllardır devam ediyor olabilir. Çok nadir hiç bulgu vermez, başka bir nedenle yapılan incelemede tespit edilebilir. Hastalarımızı muayene ettiğimizde en sık rastladığımız bulgu, güç kaybı ve buna bağlı oluşan kas erimesidir. Uyuşukluk ve yürüme bozukluğu da sık rastlanır.

Bu tümörler omuriliğin neresine yerleşir?

Omuriliğin sinir kılıfı hücreli tümörlerini; omurilik zarı olan duramater ile olan ilişkisine göre sınıflandırıyoruz. Bunlardan % 68 i omurilik zarı içinde, %20 si kum saati şeklinde hem omurilik zarı içinde hem de dışında, %11 i omurilik zarı dışında, sadece %1 i omuriliğin içinde yer alır. Spinal Schawonnamalar % 46 bel, % 28 sırt, % 26 boyun bölgesinde bulunur.

Tanı için ne yapılır?

anıda Bilgisayarlı Tomografi (BT), Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Myelografi, Pozitron Emisyon Tomografisi (PET), Bilgisayarlı Tek Foton Emisyon Tomografisi (SPECT) ve patolojik inceleme kullanılır.

BT; özellikle kemik içine ve kemikler arasındaki deliklerin içine doğru büyüme gösteren tümörlerde, kemik yapıdaki bozulmayı değerlendirmek için kullanıan etkili bir tanı yöntemidir. İlaçlı MRG; bu tümörlerin tanısında anatomik yerleşiminin ve boyutunun belirlenmesinde ilk tercih edilen yöntemdir.
Miyelografi günümüzde nadir olarak kullanılmaktadır.Kullanımı az olsa da manyetik alana girmeyecek ve sedasyon alması riskli klostrofobik hastalarda Miyelografi BT kullanılabilir.

Tedavi yöntemi nedir?

Tedavisi cerrahi yolla tümörün çıkartılmasıdır. Mikroskop yardımı ile kitlenin tamamı, kitle etrafındaki damar ve sinir yapıları korunarak çıkartılır. Bu ameliyatların %80-97 sinde tümörün tamamı çıkartılır. Kalan kısmında ise ana damarsal yapılara ve omuriliğe zarar vermemek adına tömör kısmi olarak çıkartılır.

Ameliyat sırasında sinirlere zarar verilmemesi için ne gibi yardımcı yöntemler kullanılır?
İntraoperatif nörofizyolojik monitörleme ile ameliyat sırasında sinirlerin iletileri kontrol edilmekte, bu sayede tümör ile normal sinir dokusu ayrımı yapılabilmektedir. Bu güvenli yöntem sayesinde kol ve
bacaklarda oluşabilecek güçsüzlük, cinsel fonksiyonlarda etkilenme, idrar ve dışkılama ile ilgili ameliyat sonrası gelişebilecek istenmeyen sonuçların önüne geçilmiş olur.

Bu ameliyatların istenmeyen sonuçları var mı?

Bu ameliyatlarda komplikasyon dediğimiz istenmeyen sonuçlar, tanı yöntemlerinin, mikroskop ve intraoperatif nörofizyolojik monitörleme kullanımı ile giderek azalmıştır. En sık görülen komplikasyonlar % 6 omurilik sıvısı kaçağı, % 4 yalancı omurilik kese oluşumu, % 2 nörolojik kötüleşme,% 2 yara enfeksiyonudur.

Ameliyat sonrası radyoterapi gerekir mi?

Radyoterapi yapılan cerrahi girişimlerdeki başarı oranı yüksek olduğu ve tümörün tamamı genellikle çıkarıldığı için gerek duyulmaz.

Radyocerrahi bu tümörlerde uygulanabilir mi?

Beyin bölgesine uygulanan radyocerrahinin etkinliği görüldükten sonra 2000 li yılların başından itibaren tamamı çıkartılamamış ve büyüyen, tekrarlayan, çoklu yerleşim gösteren spinal schwannomalara da cerrahi sonrası Cyberknife radyocerrahi uygulanmaya başlanmıştır. Ancak mikrocerrahi yöntemlerin önüne hiçbir zaman geçememiştir.

Bu tümörler tekrarlar mı?

Tümörün tekrarlama oranı, tümörün tamamen çıkartıldığı hastalarda %3, tamamen değil ama büyük kısmı çıkartılmış hastalarda 5. yılda %10, 10. yılda %28 dir.

Ameliyat sonrası takip gerekir mi?

Ameliyat sonrası hastalar 5 yıl boyunca MRG ile hastalar takip edilmelidir.

2 comments

  • Suleyman sen

    25 Mart 2021 at 22:52

    Hocam merhaba dizimde agri var yaklasik 6 aydir gecmiyor kalp pili kullandigim icin mr cekinemiyorum yapilan kan testleri ve spect bt goruntulemese bir sey cikmadi yalniz 15 gundur dizimde kucuk bir yumru gibi bir sey belirsi bacagimi uzattigim zaman kayboluyor buktugum zaman cok sert bir sey elime geliyor bacagimda ciddi bir zayiflama mevcut ve son gunlerde disdan baktigimda sicaklik yok yalniz dizimde bir yanma mevcut fizikbtedavi doktoru meniskus olabilir dedi ortopedi romotolojiye sevk etti romotoloji bir sey bulamadi kafayi yicem bir oneri verwbilirmiainiz acaba

    Reply

    • Orhan Toker

      26 Mart 2021 at 02:28

      Süleyman bey, öncelikle geçmiş olsun. Dizinizdeki ağrı için bir ortopediste görünmeniz gerekiyor. O size gerekli yönlendirmeyi yapacaktır

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.erkangurgen.com/wp-content/uploads/2022/12/Erkan-Gurgen-Brand-Logo-Black-640x181.png

Tüm Hakları Saklıdır 2022. Desing By Altechin