Bel Fıtığından Kaynaklanmayan Bel Ağrılarının Nedenleri

Bel ağrısı toplumda sık görülen şikayetlerden biridir. Normal populasyonun %25’ inin hayatının bir döneminde bel ağrısı şikayetleri olmuştur ve yine toplumun %10 yine bu şikayetler ile hekime başvurmuştur.

Bel ve siyatik ağrıları nöroşirurjiyen tarafından çoğunlukla bel fıtığına bağlı olarak ortaya çıkan bir durum olarak düşünülür. Ancak iki ayrı tablonun da bu şikayetleri meydana getirebileceği unutulmamalıdır:

  1. Omurilik kanal darlığı (lateral reses sendromu)
  2. Bel kemiklerindeki eklemlerin eklem hastalığı (faset sendromu)

Bel fıtığı şikayetleri genellikle çok şiddetlidir. Bası yaptığı bölgedeki sinire ait ağrı, kuvvet azlığı, uyuşukluk ve kas erimesi şikayetleri oluşturur. Lateral reses sendromunda ayağa kalkma ve yürüme ile şiddetlenen ağrı olmakta bel fıtıklarının tam tersine çömelmek ve oturmakla rahatlamaktadır. Bel kemikleri arasındaki disk mesafesinin daralması sonucunda komşu bel kemiklerinin birbirlerine bağlayan eklemlerin birbiri üzerine oturması durumunda bu bölgedeki irritatif durum refleks olarak kas spazmına sebep olmakta, bu da bu eklemlerin çevresinde stress ve ödeme yol açmaktadır. Bu klinik tablo bel kaslarında spazma ve bel eklemlerinde lokal hassasiyete neden olmaktadır.

Kas spazmının oluşturduğu bel ağrısı çoğu zaman bel bölgesinde görüldüğü gibi boyun bölgesinde de görülebilir ve ayrıca yayılıcı karakter olarak ense ve başın arka kısmında ağrılara yol açabilir.

Bu ağrılı sendromu oluşturan faset eklemdeki irritatif durumun ortadan kalkması ağrıyı ortadan kaldırmaktadır. Faset denervasyonu denen uygulamanın esasını da bu anormal irritatif durumun kaldırılması teşkil etmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.erkangurgen.com/wp-content/uploads/2022/12/Erkan-Gurgen-Brand-Logo-Black-640x181.png

Tüm Hakları Saklıdır 2022. Desing By Altechin