Boyunda bulunan doğal içbükey eğriliğin kaybolması halidir. Omurgayı oluşturan 33 omurun yedisi boyun bölgesinde bulunur. Boyun omurları arasındaki normal biyomekanik yerleşim gereği oluşan arkaya doğru olan içbükey eğrilik vardır.
Boyun düzleşmesinin nedenleri
Boyun düzleşmesinin en yaygın nedeni, uyanıkken veya uyurken uzun süre bozuk bir duruşta kalmaktır. İnsanın evrimsel süreçteki doğal yapısı oturmak üzerine değildir. Ayakta durmak ve çalışmak üzerinedir. Fakat modern çağ insanlarının çoğu oturarak çalışmaktadır. Ofis çalışanlarının çoğu günde 6-10 saati bilgisayar karşısında geçirmekte, eve geldiklerinde de bununla yetinmeyip evde de aynı düzeni sürdürmektedir. Sürekli başın ağırlık ekseninin öne doğru durması sonucunda da omurlar arasındaki normal biyomekanik dizilim bozularak düzleşme ortaya çıkmaktadır.
Bunun haricinde aşağıdaki nedenler de sıralanabilir:
Dejeneratif disk hastalığı: Yaşlandıkça, omurlar arası diskler dejenere olmaya başlar
İyatrojenik bozukluk: İyatrojenik tıbbi bir prosedürün istenmeyen sonucu demektir. Boyun düzleşmesi de iyatrojenik olabilir.
Doğuştan gelen (konjenital) bozukluklar: Konjenital hastalıklar ya da doğum kusurları, doğumdan kaynaklanan rahatsızlıklardır.
Travma: Travmalar servikal boyun düzleşmelerine hatta servikal kifozlara neden olabilir. Bir araba kazası, düşme veya spor yaralanması dahil olmak üzere birçok darbe travmaya neden olabilir.
Tümörler ve enfeksiyonlar: Bu bölgelerde gelişen tümör ve enfeksiyonlar şişlik yaratarak boyunun doğal kıvrımının bozulmasına neden olabilir.
Boyun düzleşmesine bir hastalık diyemeyiz ancak uzun süre devam etmesi halinde omurgadaki yük aktarımı bozulmuş olduğundan omurlar arasındaki disklerde dejenerasyon, fıtık, kireçlenme, bağlarda zorlanma ve tutulmalara bağlı ağrılı problemlere yol açabilir.
Tanı ve Tedavi
Boyun düzleşmesinin en sık görülen belirtisi kas ağrısıdır. Kişinin duruşu görsel olarak muayene edilerek anlaşılabilir ama net olarak röntgen filmlerinde görülebilir. Kişide ağrılı bir boyun yoksa sadece duruş önerileri ve egzersiz yeterlidir.
Egzersiz Tedavisi
1. Egzersiz: Sırtınız sandalyeye yaslanmış ve baş dik konumda olmalıdır. Monitör yüksekliği göz hizasında olmalıdır. Sandalye yüksekliği dizler kalça ile aynı seviyede olacak şekilde olmalıdır (dizler 90 derece). Dirsek desteklenmeli ve açısı 90 derece olmalıdır. El bileği ise düz konumda olmalı gerekirse bilek alttan bir pad ile desteklenmelidir.
2. Egzersiz: Oturarak yapılabildiği gibi yatarak da yapılabilir. Boyuna bir havlu yerleştirilir. Eller ile havlu öne doğru çekilirken kafa geriye doğru ittirilerek direnç verilir, 5 e kadar sayılıp gevşenir. Bu hareket 10 defa yapılır. 10 tekrarlı hareket aralara ikişer dakika dinlenme konularak 3 set halinde yapılır. Sabah, öğle, akşam tekrarlanır.
Dikkat!
Hastanın boynu ağrılı ise önce boyun ağrısının geçirilmesi gerekir. Bu durumda ağrıya sebep olanın sadece bir zorlanma mı yoksa fıtık kireçleme gibi bir problem mi olduğu ayırt edilmelidir.
Önerilen yatış şekli
Yastık boyun boşluğunu dolduracak boyun destekli bir yastık olmalıdır. Yan ya da sırt üstü yatışta boyun boşluğu desteklenmelidir.