Chiari Malformasyonu, beyincik sarkması da dediğimiz, beyincik ve beyin sapının kafatası boşluğundan omuriliğe doğru sarkmasıdır. Yapısal ve şekilsel bozukluktan ortaya çıkan bir hastalık grubudur. Bu hastalıkta beyincik ve beyin sapı normalden farklı bir forma girerek kafa boşluğu ve omurga başlangıcına doğru sarkar.
Beyinciğin tonsilla denen bölümünün sarkması söz konusudur. Bir çeşit fıtık olarak da tarif edebileceğimiz bu sarkma, omurilik başlangıcı, beyin sapı ve kafa sinirleri gibi hayati unsurlara baskı yapar.
Chiari Malformasyonu hastalığının belirtileri nelerdir?
Belirtiler genelde orta yaşlarda ortaya çıkar. Bu hastalarımız,
- Boyun ağrısı,
- Baş ağrısı,
- Yutma güçlüğü,
- Kollarda ve bacaklarda güçsüzlük,
- Kol veya bacak kaslarında incelme,
- Yürürken denge kaybı,
- Ağrı ve ısıyı hissetmekte güçlük gibi şikayetlerde bulunur.
Chiari Malformasyonu hastalığının tanı yöntemleri nelerdir?
Tanı koymak için en iyi yöntem MR görüntülemedir. MRG; güvenilir, spesifik, noninvaziv olması ve hem tonsiller herniasyonu, hem de olguların yaklaşık %30’unda eşlik eden hidrosiringomyeli gibi kraniovertebral bileşkedeki anomalileri de gösterebilen tetkik olması nedeniyle seçkin görüntüleme yöntemidir.
Chiari I olgularında ventrikül boyutlarının ölçülmesi ender de olsa hidrosefali görülmesi yönünden önemlidir ve tedavi protokolünü etkilemektedir.
Tedavisi nasıl yapılır?
Eğer hayati bölgede ciddi bir bası görünüyor ve şikayetlerle ilişkilendirilebiliyorsa cerrahi müdahale şarttır. Mikrocerrahi yöntemi ile kolayca ameliyat edilebilmekte ve kesin sonuç alınabilmektedir. Başarı oranı oldukça yüksek bir operasyondur.