Boyun fıtığı belirtileri, boyunda ve boyna bağlı sinirlerde oluşan, ağrıyla kendini gösteren ve günlük hayatı olumsuz etkileyen durumlardır. Aşağıdaki belirtiler boyun fıtığı belirtileri arasında yer alır.
Boyun Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
- Ensede ağrı
- Boyun, omuz ve sırta vuran ağrılar
- Boyun hareketlerinde kısıtlılık
- Kas spazmı
- Kollarda ve ellerde uyuşma, uyuşukluk hissi
- Baş dönmesi
- Kulak çınlaması
- Konsantrasyon bozukluğu
- Kollarda ve ellerde kas gücü azalması
- Ağrı uyku esnasında daha çok görülür
- İleri seviye boyun fıtığı belirtileri;
- İdrar ve dışkı tutamama
- Yürüme güçlüğü
- Dengesizlik
Boyun Fıtığı Neden Oluşur?
Boyun fıtığının başlıca nedeni, boynunuza onu zedeleyecek şekilde ağır yükler yüklemektir. Bunun dışında stres de bir nedendir. Çünkü stres kimi zaman sinirlere etki eder ve boyun fıtığı oluşturabilir. Masa başında oturmak bir diğer boyun fıtığı oluşum nedenidir. Diğer nedenler ise ani, ters hareketler yapmak, ağır sporlar yapmak, yanlış yatış pozisyonu, sürekli telefon ve bilgisayarla vakit geçirmek, aynı pozisyonda sürekli oturmak, boynu kütletmek, sürekli olarak klimaya maruz kalmak, sigara kullanmak, uzun ve ince boyun yapısına sahip olmak, genetik faktörler ve boyna ve boyun disklerine zarar verecek türde meslek icra etmek de boyun fıtığı neden olan etmenler arasında yer alır. Boyun fıtığı belirtileri gözlemlendiğinde en kısa sürede bir beyin ve sinir cerrahisi uzmanına danışılmalıdır.
Boyun Fıtığı Tedavisi
Boyun fıtığı belirtileri bireyin günlük hayatta yapması gereken işlerin yapılmasında kısıtlamalara sebep olabilir ve ağrıya neden olduğu için dikkat dağınıklığına sebep olabilir. Boyun fıtığı belirtileri gözlemlendiğinde mutlaka tedavi olmak amacıyla bir uzmana danışılmalı ve doktor tarafından boyun fıtığı tanısı konulmalıdır.
Uzman bu tanıyı koymak için elle muayene edebilir ya da daha net bir sonuç elde edebilmek için MR görüntüsü isteyebilir. Boyun fıtığı tanısı konulduktan sonra tedavi planı hazırlanmalıdır. Cerrahi müdahale en son çare olarak görülmelidir. Ama boyun fıtığının belirtileri ileri seviyeye ulaşmışsa boyun fıtığı cerrahi müdahaleyle ortadan kaldırılmalıdır. Cerrahi müdahale öncesinde ve sonrasında fizik tedavide tedavi planının bir parçasıdır. Fizyoterapist tarafından belirlenen tedavi uygulanarak iyileşme sağlanabilir. Bunun dışında ağrıları azaltmak amacıyla ağrı kesici ilaçlar, kasları rahatlatması için kas gevşetici ilaçlar, rahatlatıcı merhemler uzman tarafından tedaviye eklenebilir.